Duurzaamheid

De trend van de laatste jaren is duurzaamheid. Overal is het terug te vinden, van bussen die “groen” rijden, tot zonnepanelen op het dak van de buurman. Ook Greydanus gaat mee in deze trend, en probeert in de aardappelsector een vooruitstrevende rol te spelen.

Greydanus heeft een scherp en modern beleid betreffende duurzaamheid. Dit blijkt onder andere uit de recente aanschaf van zonnepanelen en waterzuiveringsinstallatie. Laatstgenoemde is eind 2011 in gebruik genomen, en was de tweede grote investering onder de noemer duurzaamheid. Met deze installatie wordt het overgrote deel van het water dat verbruikt wordt tijdens het wassen van de aardappelen hergebruikt. Hierdoor is de afname van leidingwater flink afgenomen.

De zonnepanelen zijn sinds de lente van 2012 op het dak van het pand in Heerenveen geïnstalleerd en zijn destijds ook in gebruik genomen en hebben sindsdien al een deel van het jaarlijkse stroomverbruik gegenereerd. Deze zelf opgewekte energie zorgt ervoor dat er minder stroom van het elektriciteitsnet wordt afgenomen, en dat er ook nog voor een deel aan het net wordt geleverd.

De eerste stap in het kader van duurzaamheid werd in de 20e eeuw al door Greydanus gezet, namelijk met de aanschaf van een windmolen op de oude locatie te Marrum. Ondanks het feit dat deze locatie niet meer als productie locatie actief is, is de windmolen nog steeds in gebruik.