Nieuws

Het laatste nieuws rondom Greydanus

Poëtische Malta’s op Leeuwarder vrijdagmarkt

Geplaatst op 27 maart 2015 | door : | categorie : Nieuws

aardappel-logo-2018Vanaf vrijdag 3 april zijn ze te koop op de Leeuwarder weekmarkt: de nieuwe Malta aardappelen. De eerste piepers, verpakt in speciaal ontworpen jute zakjes worden ’s morgens om 10.00 uur aangeboden aan gedeputeerde Jannewietske de Vries en de burgemeesters Ferd Crone (Leeuwarden) en Gerrit Krol (het Bildt).

In het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 startte de stichting De Bildtse Aardappelweken in samenwerking met literair tijdschrift De Moanne het project ‘Poetic Potatoes’ . Vier jaar lang worden in september Friese gedichten in met Bildtse pootaardappelen gevulde zakken richting Malta verscheept. Daar uitgegroeide Malta’s worden geïmporteerd door aardappelcoöperatie Agrico en, vorzien van een ‘geoogst’ Maltees gedicht, verhandeld op de markt. Op zaterdag 4 april begint de verkoop in met de Aardappelgroothandel Greydanus samenwerkende supermarkten.

hoekstraDe jutezakjes zijn verkrijgbaar in een beperkte oplage en bij uitverkocht pas volgend jaar opnieuw te koop.

Rond de officiële presentatie op Goede Vrijdag worden samen met Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak activiteiten georganiseerd. Uiteraard maakt een aardappelproeverij hier deel van uit.

Het project kent twee onderdelen: literaire gedichten in de Friese, Bildtse en Maltese taal met een Nederlandse en Engelse vertaling en gedichten van basisscholen uit de provincie die in dezelfde talen geschreven en vertaald worden. Op deze manier komt poëzie letterlijk de keuken van huishoudens binnen en ontstaat er een uitwisseling tussen basisschoolkinderen in beide gebieden. Daarnaast wordt gewezen op het belang van de aardappel in het dagelijks leven en de innovatieve akkerbouw.

Het project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân.

Meer informatie kunt u vinden op www.baw2018.nl en www.2018.nl.Afzakken

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met:

Froukje de Jong-Krap, voorzitter Stichting De Bildtse Aardappelweken: info@bildtseaardappelweken.nl of 06 – 38 38 58 30

Tjalke Stoelwinder van Aardappelgroothandel Greydanus: t.stoelwinder@greydanus.nl of 0513-681268

Hanita van de Schaaf, PR van Leeuwarden 2018: hanitavanderschaaf@2018.nl